Hindoeïsme

Je bent wat je eet

Eten koken, dat doen we zo’n beetje dagelijks. Eten is meer dan alleen in leven blijven, het zegt iets over onszelf en onze contacten. Samen eten is het ideaal van echte verbinding. Voor iemand iets speciaals koken, dat zegt wat. In de Bhagavad Gita lees ik over drie soorten mensen en hun voedsel. Het brengt mij tot gedachten over een woord van Jezus, hoe Hij juist eten relativeert.

Wat eet jij?

Klik hier voor een toelichtend A4.


Volg jij je passie?

Volg jij je passie al? Dat is geen bijzondere vraag tegenwoordig. Wij bewonderen graag gepassioneerde mensen, in de liefde, op het werk, bij een opleiding of in de religie. Maar weet je wat de schaduwkant van passie is? De Bhagavad Gita leert ons dat gehechtheid en verlangen je onvrij maken en wil ons stimuleren om belangeloos te handelen. Is dat te combineren met het christelijk geloof? Ik doe een poging.

Leven met passie

Belangeloos handelen, dat valt niet mee

“Men zal zich niet verheugen over iets aangenaams en niet treuren om iets onaangenaams.” Deze uitspraak uit de Bhagavad Gita (5,20) gaat over belangeloos handelen. Je doet het goede zonder je te bekommeren om de resultaten. Brengt je dat niet dichtbij de woorden van Jezus in de Bergrede: keer je andere wang toe en zegen als je vervloekt wordt?

Leven in harmonie

Klik hier voor een toelichtend A4tje.


Is  jouw dagelijks werk een offer?

Of je er voor betaald wordt of niet, we zijn allemaal wel ergens druk mee. Dat kan heel bevredigend zijn en op andere momenten veeleisend. Wat vind je ervan om al je activiteiten te typeren als offer? Ik lees in de Bhagavad Gita: “Alle handelingen dienen gedaan te worden als een offer. Zoniet blijft de wereld in de boeien van handeling [karma]. Daarom Arjuna, vrij van gehechtheid, verricht je werk als offer.” (3,9) Dat spreekt me aan als christen en als je wilt weten waarom, luister dan eens naar het volgende.

Handelen als offer

Klik hier voor een A4 met toelichting.