Kerkelijke feesten

Waarom Pinksteren? Vijftig dagen na het Paasfeest viert de christelijke kerk jaarlijks het Pinksterfeest. We zeggen dat het gaat over de Geest van Jezus Christus of van God, maar wat bedoelen we daarmee? In ongeveer 10 minuten probeer ik uit te leggen dat dit feest christenen helpt om de moed erin te houden.

Leven in de geest van Jezus, bestaat dat?

Hemelvaartsdag verdient een betere naam. Stel dat je niet met de gangbare uitleg van de naam bekend bent, wat denk je dan bij ‘hemelvaart’? Mijn vermoeden is dat je dan ver af bent van wat er eigenlijk bedoeld wordt. Je kunt in bijgaand audiodocument uitleg horen van wat de christelijke kerk eigenlijk viert op die dag.

Wat valt er op Hemelvaartsdag te vieren?


Goede Vrijdag en Pasen, wat is er dan precies te vieren? In een serie van drie luisterdocumenten probeer ik uit te leggen waarom deze dagen het hoogtepunt vormen in het kerkelijke jaar. Elk onderdeel duurt ongeveer 10 minuten en sluit af met een vraag om verder over na te denken – alleen of in groepsverband.

1 Is Jezus eigenlijk wel echt gekruisigd? Er zijn allerlei getuigen die bevestigen dat Jezus daadwerkelijk aan kruis gestorven is. Een spannende vraag is of dat ook geldt voor zijn opstanding.

1. Echt gebeurd?

2 Joden en Romeinen hadden zo hun eigen redenen om Jezus te veroordeling tot de smadelijke dood aan een kruis. Heeft Jezus zelf er ook betekenis aan gegeven?

2. Hoezo dan?

3 Goede Vrijdag en Pasen horen onlosmakelijk bij elkaar. Dat ga je zien als je gaat snappen wat de kern is van het christelijk geloof, namelijk het aangaan van een relatie met Jezus. Wat dat is? Luister maar.

3. Liefde, werkelijk?


Kerst, waarom eigenlijk? De audiotrack van de video die ik hierover maakte vind je hier. Wil je de video bekijken, klik hier.

Wat vieren christenen met Kerst?