De gelukwensen van Jezus

“Gelukkig ben je…”, het is de warme en uitnodigende opening van de rede die Jezus Christus hield bij de start van zijn publieke optreden. Hij ging synagogen langs, genas mensen met ziekten en problemen, Hij wees hen de weg naar Gods rijk. De serie van acht gelukwensen is het waard om goed te bekijken. De Heer schetst het profiel van de mens die past bij God, de Vader in de hemel. Hier vind je Bijbelstudies over de verschillende gelukwensen.

1 Gelukkig wie nederig van hart is. Waarom is dit de eerste van de serie en is dat nederige niet heel onpraktisch in onze wereld? We moeten toch juist voor onszelf opkomen? Klik hier voor de Bijbelstudie over de eerste gelukwens.


2 Gelukkig wie treurt. Dat is een opvallende typering voor volgelingen van Jezus. Hij is toch de wereld in gekomen met blij nieuws? Vanwaar deze aandacht voor verdriet, waarover dan? En wat moeten wij ons voorstellen bij de beloofde troost? Klik hier voor de Bijbelstudie over de tweede gelukwens.


3 Gelukkig ben je als je zachtmoedig bent. Zachtmoedigheid geeft ruimte. Jezus belooft een plek op aarde voor wie zachtmoedig is. Wat is precies dat verband tussen deze christelijke karaktertrek en het beërven van de aarde? Klik hier voor de Bijbelstudie over deze derde gelukwens.


4 Gelukkig ben je als je verlangt naar recht. Het duurt meestal lang voordat gedupeerden recht wordt gedaan. En onrecht is groter en dichterbij dan je denkt, ook in Nederland. We kunnen goed volgen dat Jezus een gelukwens uitspreekt voor wie verlangt naar recht. Maar zijn we ook bereid onszelf te laten beoordelen? Klik hier voor de Bijbelstudie over de vierde gelukwens.


5 Gelukkig ben je als je barmhartig bent. Jezus zegt dat je barmhartigheid zult ontvangen als jezelf barmhartig bent. Een zaak van ‘voor wat hoort wat’ dus? Of ‘wie goed doet, goed ontmoet’? Er is vast meer aan de hand als Jezus barmhartigheid een kenmerk vindt voor mensen die bij Gods rijk passen. Klik hier voor de Bijbelstudie over de vijfde gelukwens.


6 Gelukkig ben je als je zuiver van hart bent. We zijn heel alert geworden om besmetting en we reinigen onze handen vaker dan ooit. Wat betekent het als je ‘zuiver van hart’ wordt genoemd? Wil je het worden? Klik hier voor de Bijbelstudie over de zesde gelukwens.


7 Gelukkig ben je als je vrede sticht. Een wereld als die van ons kan niet zonder vredestichters. Als wij er zelf een zijn is dat een gelukwens waard. En wat betekent het voor je als je zelf vrede kwijt bent en ernaar op zoek bent? Klik hier voor de Bijbelstudie over de zevende gelukwens.


8 Gelukkig ben je als je vervolgd wordt. De laatste gelukwens blijft haken: vraagt het volgen van Jezus zoveel van je, dat je je laat uitschelden en dwarszitten? Wat maakt het komende hemelrijk zo belangrijk dat je dit er voor over gaat hebben? Klik hier voor de Bijbelstudie over de achtste gelukwens.