Zelfkennis

Wie heeft het eigenlijk tegen wie in het lied One van U2?

Is it getting better or do you feel the same?
Will it make it easier on you now you got someone to blame?

Ik zie een stel voor me. Zij zijn verliefd geweest. Zij hebben elkaar bemind. Samen trokken zij op. Tot het misging. Ruzie baarde barsten en veel barsten creëerden een breuk. Zij hebben elkaar een tijd niet gezien. Maar je komt elkaar toch weer tegen. Misschien toevallig op een feest bij een vriend. Of toch bewust, om nog eens te praten? De een verlangt naar herstel. Maar de ander is beschadigd en vertrouwt het niet. Je kan wel zeggen dat je behoefte hebt aan liefde, maar dan moet het wel van twee kanten komen. Als jij de ander de schuld geeft, ben je dan ook bereid de schuld te ontvangen die de ander je geeft?

Have you come here for forgiveness? Have you come to raise the dead?
Have you come here to play Jesus to the lepers in your head?
Did I ask too much, more than a lot?
You gave me nothing, now it’s all I’ve got.
We’re one but we’re not the same
Yeah we hurt each other, then we do it again

Wat een goed couplet is dat. Zie je de ander werkelijk staan of ben je bezig met jezelf? Ben je hier gekomen om Jezus te spelen voor de melaatsen in je hoofd? Hoe ging Jezus met melaatsen om? Hij durfde hen aan te raken (Matteüs 8,2-3). Dat was bepaald ongewoon. Melaatsen moesten in kampen buiten de bebouwde kom leven. Als er iemand naderde, maakten zij met ratels hun aanwezigheid bekend. Zij waren de untouchables van die eeuw. Jezus raakte hen aan. Dat genas hen.

Wie last heeft van ‘melaatsen in zijn hoofd’, kan de ander gebruiken om zelf genezing te vinden. Je hebt het misschien niet eens door. Maar de ander voelt haarfijn dat je met jezelf bezig bent. Dat loopt ten slotte vast. De ander kan zichzelf niet zijn. En jij bent niet wie je zijn wil. Je doet elkaar pijn. Keer op keer. Wie dan grootse woorden over liefde blijft roepen, zit er helemaal naast:

You say love is a temple, love a higher law, love is a temple, love a higher law
You ask me to enter, then you make me crawl
I can’t be holding on to what you got when all you got is hurt

Als wij de verschillen erkennen, kunnen we een eenheid vormen, zegt het lied One. En dan elkaar leren verdragen. Maar de meest spannende gedachte is dat je daarvoor zelfkennis nodig hebt. Wat zit er precies achter je vanzelfsprekende reacties en je heilige waarheden?
Boven de tempel van Apollo in het oude Delphi stond te lezen: Gnothi seauton: ken uzelf. Daar waren de priesteressen en de waarzeggers aanwezig. Tegenwoordig wenden wij ons tot psychologen, coaches en therapeuten. Zij hebben ervoor doorgeleerd, anderen voelen het intuïtief aan, hoe dan ook, we hebben iemand nodig die je recht in je gezicht zegt: wat kom je doen? Ben je gekomen om Jezus te spelen voor de melaatsen in je eigen hoofd?
Zo iemand is als een broer of zus voor je:

One life with each other, my sister, my brother
One life but we’re not the same
We get to carry each other, carry each other
One love

Naar aanleiding van: U2 (Achtung Baby 1992), One.
Voor een heerlijke uitvoering van One, klik hier: Mary J. Blige in volle kracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *